Unikke arter af Afrika: Oribi

Oribi er en antilopsart, der tilhører genren Ourebia. Denne antilope er kendt af sin korte, brunfarvede pels, hvid underbelly og mørk brun hale med hvid under. Kvinden har mørkere farvet pels på toppen af ​​hovedet samt ørets spidser, mens hanen har ringede horn, der måler mellem 3, 1 og 7, 1 inches i længden. Oribi er opdelt i 8 underarter, som alle vokser til mellem 20 og 26 inches i højden. Derudover har arten en gennemsnitsvægt på hvor som helst fra 26 til 49 pund. I de fleste af oribi-underarterne vejer kvinder typisk mere end mænd. Oribi bor i grupper på op til 4 personer i områder, der spænder mellem 62 og 247 hektar i området. Gruppen domineres af en alfamand, der er ansvarlig for at forsvare sortimentet. Denne art er primært aktiv om dagen.

Hvor lever Oribi?

Oribi-arterne befinder sig i den sydlige, østlige og vestlige del af Afrika. Det viser ikke præference for et bestemt økosystem, selvom det er mest forbundet med savann og græsarealer. Inden for disse levesteder er oribi imidlertid optaget i både tropiske og montane regioner, der spænder fra lave højder til mere end 6.000 fod over havets overflade. Arten er social med andre dyr og kan græs fredeligt sammen med Thomsons gazelle, flodhest og hartebeest. Nogle forskere mener, at disse arter blander sig, fordi de deler de samme rovdyr, hvilket betyder, at sandsynligheden for at observere en rovdyr og at slippe ud, er øget. På trods af at have en stor rækkevidde i Afrika, er oribi ikke blevet rapporteret i Burundi i længere tid, hvilket tyder på, at arten nu er uddød i landet.

Trusler står overfor Oribi

Den Internationale Sammenslutning for Bevarelse af Naturen (IUCN) har givet oribi en bevaringsstatus af "mindst bekymring" på grund af dens store befolkningsstørrelse (ca. 750.000) og det faktum, at halvdelen af ​​befolkningen bor i beskyttede bevaringsområder. Orbi-befolkningen uden for disse beskyttede områder er dog faldende. Eksperter mener, at hvis denne befolkningsnedgang fortsætter, vil mange oribi-underarter blive udryddet. Et eksempel er Kenya oribi, som antages at være uddødt. En anden underart, som Haggards oribi, er opført som sårbar på grund af dets lille geografiske rækkevidde og faldende befolkningsstørrelse.

Den største trussel mod oribi-arterne er tabet af habitat på grund af udvidelsen af ​​landbrugsindsatsen. Derudover ses oribi som en kilde til kød for mange individer i Afrika og har været udsat for overhunting og poaching. Da græsland fortsætter med at blive ryddet, og som flere husdyr er indstillet til at græsse over større arealer, skubbes oribi ind i mindre og mere fragmenterede levesteder. Dette mønster ses i det stigende antal oribi fundet i beskyttede områder og væk fra menneskelige bosættelser. Selv i disse beskyttede områder er befolkningen ikke fuldt beskyttet. For eksempel har Boma National Park og Southern National Park i Sydsudan rapporteret om nedsatte befolkningsstørrelser i de seneste år.

Anbefalet

Ghost Towns of America: Virginia City, Nevada
2019
Hvad betyder farverne og symbolerne i det nationale flag for Spanien?
2019
Hvad er hovedstaden i Qatar?
2019