Mustang Fakta: Dyr i Nordamerika

Fysisk beskrivelse

Den amerikanske Mustang er et stort pattedyr, der står på alle fire ben, selv når det hviler. Ligesom andre heste har mustanget hover, en lavt set hale, et langstrakt hoved og nakke og korte, stikkede ører, der ligger øverst på dyrets hoved. Dyrets hover har kun en enkelt ydre tå, udviklet evolutionært over tid fra flere tæer, som ligger inde i det tykke neglelåg. Mustanget er dækket af kort hår med undtagelse af hoverne, med længere hår vokser som en mane på sin lange, muskuløse nakke såvel som på halen. Alle mustangs, og heste i almindelighed, har skæve og hypsodont tænder. Kun mandlige mustang har hjørnetænder. Deres øjne er store og sætte på hver side af dyrets hoved, hvilket giver mulighed for forbedret perifer vision.

Kost

Mustangs, ligesom andre heste, er grazere, der primært spiser en kost af græs. Deres hypsodont tænder i deres kinder giver mulighed for kompleks slibning af hårde plantematerialer. Mustangen er et vandrende pattedyr, græsning på ledigt græs, hø og andre vegetationer som det kommer over det.

Habitat og Range

Mustangen var traditionelt et frie roamingdyr, der lever over de store sletter i De Forenede Stater, og en efterkommer af europæiske heste blev ved et uheld introduceret til den nye verden. Specifikt, den moderne mustang nedstammer fra undslippede domesticerede heste bragt til Amerika af spansk i slutningen af ​​det 15. århundrede. Det siges ofte, at Columbus var den første person, der introducerede heste på amerikansk jord. Som sådan er mustangen lidt forskellig fra de domesticerede heste, der anvendes af de spanske opdagelsesrejsende og conquistadors af hans dag, bortset fra at være feral. Som sådan betragtes Mustangs ikke som værende virkelig "vild", men i stedet klassificeres de som "vildtyrede heste". Mens de originale mustangs var stammer fra spanske racer, er moderne mustanger en sammenlægning af forskellige fælles racer indført i naturen. Det antages, at mellem 2 og 4 millioner mustang eksisterede i de store sletter i USA ved det 17. århundrede. I øjeblikket eksisterer kun omkring 20.000 i det sydvestlige USA.

Opførsel

Etymologien af ​​ordet "mustang" afslører en del af dyrets natur. "Mustang" er afledt af de spanske ord, "mostengo" og "mostrenco", hvilket betyder "mesterløst kvæg." Mustangens naturlige opførsel er ikke anderledes end den fælles husdyrhest, bortset fra at den ikke er reinseret af menneskelige herrer . De har et stærkt "fight-or-flight" -respons, hvilket kan resultere i aggressiv eller ellers hektisk adfærd, når de føler sig truede. Da de er steget ned fra forskellige hestevæddeløb, er de blevet succesfuldt tæmmet af folk som deres oprindelige forfædre var. Det siges, at mustangene med succes blev tæmmet af indianere, der bor i de store sletter, og blev hurtigt en vigtig del af deres bøffeljagt og krigskulturer. I de nuværende tider er mustangs blevet vedtaget som kæledyr og til brug for rekreative ryttere. I 1973 begyndte et "Adopt-a-Horse" -program i Pryor Mountains of Montana at placere mustangs som kæledyr i hjem og gårde. Mens de krævede erfarne håndterere, blev de fleste mustang snart tilpasset såvel som enhver hest opdrættet på en gård fra fødslen.

Reproduktion

Som pattedyr lever mustangene levende unge. Gestation varer ca. 340 dage, og heste giver typisk et enkelt føll, hvor tvillinger er sjældne. Da de er en precocial art, begynder føle ofte at gå og løbe kort efter fødslen. For de første 4 til 6 måneder efter fødslen drikker mælk mælk fra deres mødre, hvorefter de bliver fravænnet. Typisk skal mustang fødes om foråret. Mustangs er i stand til reproduktion efter at have opnået seksuel modenhed, der starter ca. 18 måneder. Fysisk når de dog kun modenhed i forhold til voksen størrelse omkring fire år.

Anbefalet

28 fuglearter unikke for Jamaica
2019
Hvad er Indiens hovedstad?
2019
Hvad er California State Bird?
2019