Hvad spiser gorillaer?

Gorillaer er klassificeret i to hovedarter, nemlig de vestlige gorillaer og østgorillerne. De to arter er navngivet på grundlag af deres respektive naturtyper, da østgorillaer findes i skovene i Østafrika, mens Vestafrikas jungle er hjemsted for de vestlige gorillaer. De to gorilla arter er yderligere kategoriseret i fire underarter; vestlige gorillaer består af de vestlige lavlandsunderarter og krydsflodens underarter, mens østgorillerne består af bjergsorter og de østlige lavlandssorter. Hver af de fire underarter af gorillaen har et særprægende diætkarakteristik. De forskellige typer af diæt i gorillas underarter er henført til forskellene i den type vegetation, der findes i deres respektive habitatområder. Ikke desto mindre er alle gorillaer primært plantedyr og fodrer hovedsageligt på blade, skud, bjeffer og frugter fra vegetationen, der findes i de respektive levesteder. Invertebrater udgør også en lille del af diætene af alle gorillas underarter. Som verdens største store ape skal voksne gorillaer forbruge i gennemsnit 40 pounds mad hver dag for at opretholde deres store kroppe.

Cross River Gorillas

En af de to underarter, der udgør den vestlige gorilla-art, er under-flodens underarter, der får navnet fra deres habitat, som de findes i Korsflodens opstrømsområde. Underarten er den sjældneste i verden, hvor den vilde befolkning består af en anslået 250 personer, der gør det til en kritisk truet art. Mens nært beslægtet med de vestlige lavlandsunderarter har krydsflodgorilla karakteristiske egenskaber, herunder et par morfologiske karakteristika, der ses i kraniet og kraniumhvelvene. Kors-floden underarter ligger i skovene i Vestafrika, som normalt foretrækker områder fundet mellem 328 fod og 6.683 fod i højden. Men ligesom alle andre gorilla-underarter har korsflodgorilla kæmpet for tilstrækkelig plads, da menneskelig aktivitet har krænket gorillas traditionelle sortiment. Kors-flodens underarter er de mindst undersøgte underarter af gorilla, og derfor er der ikke meget kendt om adfærd eller kost. Meget af det, der for tiden er kendt om underartens diætvaner, er baseret på analyser foretaget på deres dråber. Sådanne undersøgelser har fastslået, at den tværgående flodgorilla foder primært på frugter i perioder, hvor træer producerer frugt. Men i månederne mellem september og januar, hvor frugterne er knappe, flytter gorillerne til en anden diæt bestående af stilke, blade og træbark. Disse kilder til mad er normalt afledt af nærende planter fundet omkring gorillas nesting område.

Western Lowland Gorillas

De mindste underarter af gorillaer i fysisk størrelse er de vestlige lavlands underarter, hvis voksne mænd gennemsnitligt 310 pounds i vægt, mens kvinder har en gennemsnitsvægt på 200 pounds. Underarterne har dog det mest omfattende udvalg af alle gorillaer, som omfatter en del af Ækvatorialguinea, Gabon, Cameroun og Republikken Congo. Imidlertid er arten stadig opført som kritisk truet. Vestlige lavlandsgorillaer er ekstraordinære i deres evne til at lave værktøjer fra basismaterialer som kviste, noget der endnu ikke skal observeres i andre gorilla-underarter i naturen. Voksne er blevet observeret ved hjælp af pinde for at måle dybden af ​​vandet før de kaster ind. Underarten er også blevet undersøgt ved hjælp af kviste til at samle termitter, myrer og andre hvirvelløse dyr, der udgør en betydelig del af deres kost fra huller i jorden. Ligesom alle andre gorillaer er den vestlige lavlands underarter primært plantelevende og hovedsagelig fodrer med frugter. Den foretrukne frugt til de vestlige lavlandsgorillaer er kødfulde og rig på fiber og sukker. Når frugterne bliver knappe, vil gorillerne foder på skudd, træbark og rødder. Fodervaner af denne underart er blevet godt undersøgt, og forskere har udtalt, at gorillerne fodrer med en diæt, der er afbalanceret i næringsstoffer.

Eastern Lowland Gorillas

Østgorillaer består af to underarter af bjerggorillaer og østlige lavlandsgorillaer. Østlige lavlandsgorillaer findes i skovene i Central- og Østafrika og beboer normalt områder af forskellig højde lige fra lavlandskove til bjergrige regnskove. Ligesom alle andre gorillaer er de østlige lavlandsartarter overvejende plantelevende og foder på frugter, stilke og blade af planter, der findes i deres levesteder. Undersøgelser har vist, at en anslået 104 plantearter udgør diætet af denne gorilla-underart. I modsætning til den offentlige opfattelse fodrer underarterne ikke bananer og ødelægger kun bananplanter for at fodre på pithen. Denne dyreadfærd hos underarten sætter dem i konstant kollision med mennesker, især i områder, hvor deres naturlige rækkevidde overlapper menneskelig bosættelse. De er opført af IUCN som en kritisk truet art. Mens den østlige lavlandsgorilla nogle gange feeds på termitter og myrer, udgør hvirvelløse dyr en lille del af gorillas kost.

Mountain Gorillas

Som navnet antyder, er bjerggorillaer en underart af gorilla, der befinder sig i bjergrige områder i Centralafrika og findes i regioner mellem 7.200 og 14.100 fod i højden. Den resterende vilde befolkning, der er opført som kritisk truet, består af en anslået 1.000 individer og findes i Virunga bjergene og Albertine Rift. På grund af deres ophold i højhøjdeområder, der oplever kolde temperaturer, har bjerggorillerne en tyk pels som isolering mod kulde. Den tykke pels er karakteristisk for bjerggorillaer og er tykkere end den af ​​andre underarter. Bjerggorillaer har 142 plantearter, der udgør deres kost. Det store udvalg af planter i bjerggorillas diæt er den største sort, der er optaget i enhver gorilla underart. På grund af gorillas højhøjdehabitat, som ikke bidrager til vækst af frugtplantager, omfatter kun tre frugter bjerggorillas kost. Størstedelen af ​​gorillas kost består af stængler og blade, der tegner sig for en anslået 86% af bjerggorillas kost. De næste vigtigste dele af planten med hensyn til bjerggorillas kost er røtterne (som udgør ca. 7% af gorillas kost) og blomster (der tegner sig for 3% af gorillas kost). Mens bjerggorilla primært består af en vegetarisk kost, lever underarten også lejlighedsvis på grubs, snegle og myrer, som anslås at udgøre ca. 2% af dens kost.

Anbefalet

Største byer i Filippinerne
2019
Hvad var det store spring fremad i Kina?
2019
De mest populære attraktioner i Frankrig
2019