Giraf Fakta - Dyr i Afrika

  • En girafs hals kan ikke nå jorden, når den står. Derfor må en giraf sprede sine forben eller knæ for at nå jorden for en drink vand.
  • Giraffer er de højeste pattedyr i verden. Så stort, at deres ben er højere end de fleste mennesker.
  • Giraffer behøver kun 5 til 30 minutters søvn i en 24-timers periode.

Hvad ser giraffer ud?

Giraffen er verdens højeste land pattedyr. Det er mest karakteristisk for sine lange ben og nakke. Giraffer har en brun manen og et trekantet hoved med to hårede horn. For en moden giraf er benene ca. 6 meter lange, ligesom også halsen. Hanen er både højere og tyngre end kvinden. Ifølge National Geographic Society, fra top til tå spænder højden på en moden giraf typisk fra 14 til 19 fod. Dens hudfrakke har brune pletter farvet med sort og adskilt af beige farvning, og mønstre og farvninger varierer efter geografiske områder. En moden giraf vejer fra 1.750 til 2.800 pund, og de har en gennemsnitlig levetid på 25 år. Begge køer har skinddækkede knopper, kaldet osikoner, på toppen af ​​deres hoveder. Kvindelige osikoner er mindre og har en lille pels pels på toppen, mens mandlige osikoner er skaldede på toppen. Disse knapper bruges til at beskytte hovedet, når mænd kæmper, hvilket indebærer at svinge deres hals i hinanden i et show af styrke kaldet halsing. De har en unik måde at gå på begge ben på den ene side af kroppen og derefter begge ben på den anden side. Selvom giraffer løber i en lignende stil som andre pattedyr, svinger de deres bagben og forbenene sammen. De kan nå 55 kilometer i timen (35 miles i timen) ved fuld hastighed, men kan kun opretholde sådanne kortfattede sprøjter.

Hvad kan giraffer lide at spise?

Giraffen er en herbivorøs browser, hvilket betyder at den bruger bushy og woody planter. Ifølge Giraf Conservation Foundation (GCF) kan giraffen tilpasse sin kost afhængig af de planter eller træarter, der er tilgængelige i hver region. Spiser det meste af dagen at spise, bruger giraffen over 100 pund (45 kg) overvejende fodring på blade og knopper af træer og buske. I tørre græsarealer spiser girafferne Acacia blade og skud. De kan også spise vinstokke, urter, blomster og frugter, især i de regnfulde årstider. Græs i lave mængder udgør også en del af girafens kost. For at fodre bruger giraffen sin hårde, behændige lange tunge og læber for at plukke blade og skud, selv fra de vigtigste planter. Mænd kan fodre på løv højere end kvinder på grund af deres større højder. Selvom herbivore er giraffer blevet dokumenteret, slikker tørret kød af en slagtekroppe.

Hvor lever giraffer?

Giraffen er indfødt i mange afrikanske lande, herunder Kenya, Kamerun, Tchad, Niger, Uganda, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Zambia, Tanzania, Angola og Sydafrika. Vildtmarker, skove og savanna er de mest almindelige levesteder for giraffer i disse lande. Ifølge GCF-data er der globalt mindre end 80.000 giraffer, som i alt væsentligt halveres fra tallene i 1999, da Den Internationale Sammenslutning for Bevarelse af Natur (IUCN) anslog deres tal til at ligge på over 140.000. Faldet i antallet af giraffer er forårsaget af poaching, menneskelig befolkningstilvækst, der resulterer i skovtab, urbane indgreb og tab af habitat til fragmentering og nedbrydning.

Hvad vil en giraf lide at gøre?

En giraf er et ikke-territorialt og meget socialt orienteret dyr. De kvindelige voksne binder i grupper på 10 til 12 uden en mand, der ikke tæller deres suckling unge, og manlige giraffer forbliver i deres besætninger. Når de er glade, vil giraffer engagere sig i legende tussler, der er involveret med deres hals eller galop om åbne rum. Når en mand ønsker at etablere sin dominans over andre inden for en besætning, engagerer den sig i aggressiv "necking" adfærd. Ifølge Nature Institute er dette en form for kraftig sparring, hvor to giraffer står ved siden af ​​hinanden, men vender modsat retning og handler slag mod hoved eller hals med deres horn. Dette kan vare i en halv time, og den første giraf, der skal overleve for udmattelse, vil vandre bort i nederlag.

Hvordan bliver babygiraffer lavet?

Giraffer har ingen fast parringssæson, men i regntider er chancerne for opdræt større på grund af fødevarernes tilgængelighed. Om syv år bliver en mandlig giraf seksuelt moden, og kan så parre sig med seksuelt modne kvinder på fire år eller ældre. Ved hofning hviler en mand sin hage på bagsiden af ​​kvinden. For at afgøre, om en potentiel kvindemand er i varme og klar til at kopiere, vil en mandlig giraf smage en kvindes urin. Kvinde giraffer med østrushormonet opdaget i smagen af ​​deres urin vil så blive parret med. Den gennemsnitlige svangerskabsperiode for en giraf er 15 måneder, ifølge GCF. En nyfødt kalve vejer omkring 220 pund, med en højde på ca. 6, 5 fod. En kvindelig giraf vil typisk kun fødes en kalv, selv om forekomster af tvillinger er mulige.

Giraf Nøglefakta

Animal FactsInfo
Højde (inklusive horn)15-17 ft (Mand)

12-15ft (Kvinde)

Vægt1.765-4.255 lbs. (Han)

1.215-2600 lbs (Kvinde)

Seksuel modenhed3, 5 år (Mand)

4-5 år (Kvinde)

ParringNår som helst
drægtighed453-464 dage
Antal ungeNormalt en
VaneLøst bundne grupper
Giraf livstid25 år
KostBlade fra træer, buske, klatrere, vinstokke og nogle urter.
Beslægtede arterNi underarter genkendes; alle ens men kendetegnet ved kappemønster og geografisk fordeling

Anbefalet

28 fuglearter unikke for Jamaica
2019
Hvad er Indiens hovedstad?
2019
Hvad er California State Bird?
2019