Gazelle Fakta - Dyr i verden

4. Fysisk beskrivelse

Navnet gazelle lånes fra det arabiske ord " gazal ". Det blev ofte brugt i kærlighedsdigt i det gamle Persien. Bortset fra at være et symbol på kærlighed, var gazellen også forbundet med kvindelig skønhed i arabisk litteratur. Dette var i forhold til dets træk ved at være et yndefuldt dyr. Kærlighedens tema blev også lånt fra den hebraiske poetiske bog, der blev fundet i den kristne bibel kendt som "Sangens Sang" (8:14).

Gazellen er grupperet i samme familie som kvæg, geder og får. Det ligner hjorten og antilopen. Der er omkring 19 arter af gazeller, der findes i verden. Små gazeller omfatter Thomsons gazeller og Speke's gazelle. Disse gazeller vejer 12-75 kg og er mellem 51 og 109 cm høje. På den anden side er den største gazelle Dama gazellen. Den vejer 40-75 kg og har en højde på 137-168 cm. Gazellerne er lette og hurtige, som giver dem mulighed for at løbe væk fra deres rovdyr. Gazeller har små hoveder, store øjne og ører og smalle muzzles. De har også en stærk følelse af hørelse, syn og lugt, som de bruger til at kompensere for deres sårbarhed i deres vilde levesteder.

Andre arter af gazeller omfatter Grants gazelle, Mhorr gazelle, Edmi gazelle, Cuvier's gazelle, Goitered gazelle, Chinkara, Dorcas gazelle og Soemmerring's gazelle. De mest populære arter af gazellen er Thomsons gazelle, som hovedsagelig findes i afrikanske savanner. Gazeller er normalt solbrune eller rødbrune i farve, og de har tydeligt buede og ringede horn. De mandlige gazeller har lange horn, der er markeret med 20 ringe og buet baglæns. De kvindelige gazeller kan enten have små og korte horn eller slet ingen horn. Blandt alle arter af gazeller vokser Edmi gazellehornene længst og kan nå 35, 5 cm lange. De mandlige gazeller betegnes som "bucks", mens de kvindelige gazeller er kendt som "gør".

3. Kost

Gazeller er herbivorer, der kun fodrer med vegetationen. De foder på græs, skud og blade. Når de ønsker at nå blade fra høje grene, har gazellerne mulighed for at stå på deres bagben. Unge gazeller har brug for en høj mængde vand for deres overlevelse. Men når de er i stand til at klare sig selv, tilpasser de sig til at bruge lidt vand eller intet vand overhovedet. Faktisk kan nogle gazeller leve deres liv uden drikkevand. Vandet, der anvendes af deres kroppe, ekstraheres fra de planter, de dyrker. Da det er svært for rovdyr at angribe gazeller, hvis de er i besætninger, vil dyrene ofte fodre på græsarealer i besætninger. Foder nær zebraer og wildebeests er også almindeligt.

2. Habitat og Range

Gazeller lever ofte i varme og tørre savanner og ørkener, som kan findes på steder som Afrika og Asien. De kan også findes i sydvest og centralasien såvel som i india. Dyrene foretrækker at bebor buske og græsarealer. For at overleve det varme vejr, krymper gazeller deres hjerte og lever, som gør dem i stand til at blive hydreret. Gør det muligt for dem at miste mindre vand fra deres kroppe, så de kan beholde det meste af det. Mandlige gazeller beskytter deres territorier ved enten at lægge dråber i deres interesseområder eller sprøjte dufte på det høje græs, der omgiver deres habitat. Hvis deres territorier bliver udfordret, låse mandlige gazeller horn med deres modstander i forsvaret. Vinderen overtager territoriet. Landbrug, tab af levesteder og jagt truer gazellernes eksistens.

1. adfærd

Gazeller er sociale dyr, der bor i grupper bestående af så mange som 700 medlemmer. Nogle gange lever kvinder og mænd i adskilte grupper. For eksempel bor de kvindelige Thomsons gazeller i grupper på 10-30 med deres unge. Så snart ungene bliver alder, går mændene sammen med en gruppe kaldet en bachelorbesætning. Gazeller har en svangerskabsperiode på 6 måneder, hvorefter de føder en eller to fawns. De fødes to gange om året, og deres ynglesæson forekommer i løbet af regntiden af ​​året, hvilket sikrer, at kalvene har rigeligt med vand at drikke. På grund af den store mængde gazeller, der dør af rovdyr, der fødes to gange om året, er det vigtigt for dyrene. Det giver også balance til økosystemet, fordi der er behov for et højere antal plantelevende dyr sammenlignet med kødædende dyr. Gazellerne har en levetid på 10-15 år.

Hvis truende fare er til stede, har gazeller en interessant måde at advare hinanden på. Når de mærker tilstedeværelsen af ​​et andet dyr, vil de enten flette deres hale eller stompe deres fødder. Resten af ​​besætningen vil forstå signalet og tage afdækning. For store dyr som cheetahs og løver anses gazeller for bytte. Gazeller kan køre med meget høje hastigheder, som kan nå 100 km / h. De har vedtaget en springende stil kendt som "stotting", som indebærer at springe ind i luften med alle fire fødder. Ved denne høje hastighed kan en gazelle endda løbe ud af en cheetah. På grund af sin evne til at køre med så høj hastighed, vil rovdyr ofte henvende sig til en gazelle smukt og fange det ved overraskelse. Unge gazeller gemmer sig i højt græs, der hjælper med at beskytte dem mod fare.

Anbefalet

Største byer i Filippinerne
2019
Hvad var det store spring fremad i Kina?
2019
De mest populære attraktioner i Frankrig
2019