Er Caribou og Reindeer det samme dyr?

Selvom caribou og rensdyr tilhører samme arter af Rangifer tarandus, er der mange forskelle mellem dem. Caribous er større, elglignende og er dominerende habitater i det nordlige Nordamerika og Grønland. Caribous trives i naturen og er aldrig blevet holdt som husdyr. Rendyr er derimod forholdsvis mindre i kropsstørrelse og trives både som vildt og husdyr. Records viser, at de er blevet tæmmet i over 2.000 år i den nordlige Eurasia-region. Reindeer opbevares i boliger hos arktiske mennesker i Asien og Europa, hvor de er afhængige af dyret for økonomisk bæredygtighed. Dyrene deler dog fælles karakteristika og adfærd som beskrevet nedenfor.

Fysiske egenskaber

Det unikke fysiske træk ved dyrene er vingerne. De hornlignende forlængelser vokser på det øverste hoved og kan være så lange som 53 inches i strålelængde hos mænd med en bredde på 39 inches. Antlers varierer i længde, omkreds og form afhængigt af habitat og underarter. Gevirer vokser årligt gennem en proces af antlerogenese, efter at de eksisterende vinger er gået tabt i løbet af efteråret. Hudfarven varierer mellem underarter, habitat og årstid. De i nord er forholdsvis hvidere med en mindre kropsstruktur i forhold til dem i syd, der er større og dækket af mørkere pels. På grund af det kolde økosystem har deres hud to lag af frakken, som fungerer som en isolator. Underbeklædningen er tæt og uldig, mens den ydre frakke er lavet af lang, hellig, luftfyldt pels. For at minimere varmetab har dyrene en mekanisme kendt som modstrømsvarmeveksling (CCHE), hvorved blod pumpet til benene afkøles af blod på vener, der vender tilbage til hjertet. Varme genbruges derfor snarere end at blive spredt. Deres hover er store og konkave med tilpasninger til at gå på sne ved hjælp af deres halvmåneformede tæer, der yderligere hjælper når man graver og forager til mad under sneen. Hårde effekter af vinteren formindskes af den lange hårstreng, der dækker dynerne. De fleste underarter producerer en klikklang, når de går, der stammer fra knæernes sener.

Biologi og adfærd

Drægtighedsperioden er mellem 228 og 234 dage efter parringsperioden, der begynder i september og slutter i november. Kalverne er normalt født omkring maj eller juni og inden for 45 dage kan de spise græs, selvom de bliver uafhængige i efteråret. Kalve når seksuel modenhed, når de er mellem et og tre år. En kvindes levetid er næsten 17 år, mens mænd lever en kortere tid med ca. 4 år. Den vigtigste kost er lavmer om vinteren, selvom de lejlighedsvis spiser de faldne gevirer såvel som gnavere, svampe og fugleæg. De er drøvtyggere som det fremgår af den 4-kammerede mave, som forbedrer fordøjelsen. For at overleve i både varme og kolde årstider har dyrene tilpasninger til at regulere varmen gennem optimal metabolisk reaktion. Kropsmassen afviger med avlshunner, der har en højere kropsmasse end dem, der ikke opdrætter.

Menneskeforhold

Rendyr er af stor økonomisk betydning for befolkningen i Polarområdet, herunder Chukchi, Evenks, Nenets, Saami og Eurasian Koryaks. Dyret leverer kød, pels og blod i de asiatiske lande, men rensdyrets vinger sælges som afrodisiakum samt medicinske og kosttilskud. En sådan interaktion med mennesket kombineret med, at de også foregår af grå ulv, bjørne, ravn, ræve, høge og blodsugende insekter har ført til deres tilbagegang.

Anbefalet

Lande der begynder med brevet U
2019
Hvornår levede dinosaurer?
2019
Hvilken type regering har Cambodja?
2019