Coyote Fakta: Dyr i Nordamerika

Fysisk beskrivelse

Coyoten er videnskabeligt kendt ved sit binomiale navn, Canis latrans, og placerer blandt samme familie som husdyr, ræve og ulve. Der er ca. 20 underarter inden for den fælles coyote-art, herunder sletterne, mexicanske, Salvador og Mountain Coyote. Disse underarter har hver især små forskelle i frakkemønstre og størrelse, som adskiller dem fra hinanden. På grund af tilstedeværelsen af ​​så mange underarter af coyoter er det vanskeligt at påstå, at specifikke fysiske egenskaber er almindelige blandt arterne generelt. Der er dog flere fælles træk. Disse omfatter coyotes 'størrelser, med næse til hale længder, der spænder fra 0, 9 til 1, 35 meter for voksne coyoter. Hannerne har en tendens til at være lidt længere end kvinder i samme alder. Vægtintervallet for mandlige coyoter er 8-20 kg, mens det for kvinder er 7-18 kg. Coyotes pelsfarve varierer med alder, underarter og fysisk placering af coyoten. Almindeligt set grundlæggende farve mønstre er røde eller brune. Yderligere markeringer af spredte sorte, hvide eller grå striber og patches i uregelmæssige mønstre giver stadig en stor yderligere variation. Coyoten har et tyndt hoved med spids næse og fremtrædende ører. Halen af ​​en moden voksen coyote er som regel et sted mellem 40 cm og 46 cm. Et andet kendetegn er, at halen sædvanligvis er nedadvendt, når coyoten bevæger sig.

Kost

Coyote hvalpe stole på mælk fra deres mor i de første to måneder af deres liv. Efter fravænning er voksne coyoter rent kødædende. Deres vigtigste bytte omfatter små dyr som egern og vilde harer. De fanger deres bytte ved at angribe fra forsiden og bide deres halser for at bløde de mindre dyr. Andre på deres bytte-liste omfatter fyrtårn og små gnavere som mus. På grund af den lille størrelse af disse dyr, jager koyoter normalt alene. De angriber også husdyr, hvor fårene er øverste på deres liste over mål og skåner en god handel for allerede døde kadaver af næsten alt de måtte komme på tværs af.

Habitat og Range

En coyotes bolig henvises til som en hule. De kan bo der alene, i midlertidige pakker eller i nukleare familie enheder. Coyoten er indfødt i Nordamerika. De betragtes som "mindste bekymringer" med hensyn til truede, da de har en bred fordeling og stor befolkning i denne region. Skønt forud for de europæiske koloniserings- og bosættelsescoyoter var koncentreret i hvad der nu er den amerikanske sydvestlige del, de store sletter i Canada og USA og det nordlige Mexico, så det 19. og 20. århundrede dem spredt over næsten hele kontinentet. Meget af dette var et resultat af færre tal af mere dygtige rovdyr, som ulve, der er til stede på grund af overhunting, og coyoter inddrager deres tidligere domæner.

Opførsel

I modsætning til de fleste medlemmer af hundfamilien er coyoter ikke afhængige af pakker eller familieenheder til overlevelse. De er også betydeligt mindre aggressive, hvilket er tydeligt i deres valg af mindre bytte og tendens til at scavenge så meget som muligt. De bliver imidlertid aggressive når det kommer til at kæmpe for territorial dominans, men normalt ikke for parring af rettigheder med andre coyoter. Coyotes kommunikerer ved hjælp af forskellige barking lyde, såvel som fysiske tegn. Hormoner og dufte (feromoner) anvendes også til sådanne formål, især under parringstider.

Reproduktion

Coyoter er udelukkende monogamiske og lever normalt i nukleare familiepakker. Deres parringssæson forekommer normalt midt om vinteren. Hunnerne, når "i varme" frigiver dufte, der vil tiltrække flere mænd. I modsætning til de fleste andre vilde dyr er der ingen kamp for hendes godkendelse. Når kvinden har valgt sit valg, vil de andre mænd trække sig tilbage og lade parret gå gennem en to-tre-måneders bindingsperiode, hvilket kan sammenlignes med hofning hos mennesker. Sådanne mønstre er ikke almindelige i dyreriget. Efter copulation tager svangerskabet normalt en 63-dages periode, der kulminerer med hvalpene, der leveres i henen. Det tager cirka tre eller fire måneder for hvalpene at være klar til at forlade hulen og blive uafhængige.

Interaktioner med andre arter

Coyotes er i konstant konkurrence med grå ulve og røde ræve, der har en lignende fordeling og kost. De angriber normalt rævene, men trækker sig tilbage fra ulverne. Cougars og bobcats er også deres naturlige fjender. På trods af almindelige overbevisninger dræber koyoter, ikke ulve eller bjerglever flere dyr i USA end nogen anden rovdyr. Coyotes har formået at overleve, på trods af voksende menneskelige befolkninger i hele Nordamerika. Dette skyldes til dels reguleringen af ​​coyotejagt. Tidligere jagede vestlige bosættere jævnligt coyoter til deres kød, selvom de mere almindeligt gjorde det til lukrative indtægter i pelshandel. Selvom sjældne, er coyote angreb på mennesker blevet dokumenteret, selv om de ofte ikke slutter i alvorlig skade i døden. Der er tegn på, at førkoloniale amerikanske kulturer kan have domesticerede coyoter, selvom praksis er sjælden i dag.

Anbefalet

Ghost Towns of America: Virginia City, Nevada
2019
Hvad betyder farverne og symbolerne i det nationale flag for Spanien?
2019
Hvad er hovedstaden i Qatar?
2019