Buffalo Fakta: Dyr i Nordamerika

Fysisk beskrivelse

Den amerikanske bison (Bison bison) eller bøffel betragtes som den største jorddyr, der lever i Nordamerika i dag. En mandlig bøffel kan vokse så højt som seks meter, målt fra hov til skulder. Disse "tyre" kan veje mellem 1.000 og 2.000 pund. På den anden side kan en typisk kvindelig bison (en "ko") nå fem fod i højden og kan veje mellem 800 og 1.000 pund. En amerikansk buffel pels er brun, lang og shaggy, og hagen har skæg og mane under. Den lange hale har en tydelig klump af hår i sin ende. Dyrets hoved er meget stort, med to korte svarte horn, og bøffer har en stor pukkel på skuldrene.

Kost

På trods af sit frygtelige udseende er den amerikanske bison en obligatorisk herbivore. Buffaloer er frodige grazere, der almindeligvis spiser på en lang række græs, urter og sedger. Nogle gange ses de at spise bær og lav også. De regurgitate deres mad og derefter tygge det som en cud, før de endelig indtager det, ligesom andre drøvtyggere. Om vinteren fjerner bisonen sneen for at nå vegetation ved hjælp af deres store hoveder og hårde hover.

Habitat og Range

Den amerikanske Buffalo kan findes, der bor i sletterne, floddalerne og prærierne i hele Nordamerika. De vandrer sammen i grupper kendt som besætninger. De levede engang i store mængder på de store sletter i Nordamerika og var meget vigtige for de indianske samfund, der udnyttede hver del af deres kroppe til mad, tøj, værktøj, opbevaringskasser og ligematerialer. Desværre blev omkring 50 millioner bøffler dræbt for sport, pels og mad i århundreder efter europæisk kolonisering i deres oprindelige rækkevidde, hvorved indfødte amerikanere deri blev nægtet deres vigtigste fødekilder og de fleste andre nødvendigheder i det daglige liv. Af denne grund blev antallet af bison hurtigt reduceret til kun flere hundrede stærke. I øjeblikket er de lidt genoprettede, og omkring 200.000 bison er i live, spredt over rancher og dyrelivsbeviser. Mange Bison er rejst på store skalaer for deres kommercielt levedygtige kødproducerende udsigter. Hybridkryds mellem amerikansk bison og kvæg betegnes som beefalo, mens hybrider af kvæg og europæisk bison eller wisents kaldes "zubron".

Opførsel

En amerikansk bison hviler under varmer timer på dagen, tygger sin cud eller wallowing i mudder og snavs. Det er ofte meget aktivt om morgenen og om eftermiddagen, når temperaturen er koldere, men lys er stadig til stede. Buffelbesætninger er ikke ensartede, og forskellige områders respektive populationer kan bestå af stærkt forskellige grupperinger. Sådanne kontrasterende grupper kunne ses i en blandet gruppe på 20 kvinder og unge mænd på et område, mens en helt mand gruppe på op til 20 også kan leve sammen i nærheden. Mere generelt forbliver dog voksne mænd og kvinder generelt adskilt undtagen i avlssæsonen. Hver gruppe af mandlige Bison vil blive ledet af en alfa-mand, mens en dominerende kvinde vil lede en enkeltkønede gruppe køer.

Reproduktion

Når en kvindelig bøffel når mellem to og tre år, vil de være parat til at parre. Mænd, derimod, er måske ikke parate til at være parat til så sent som når de bliver seks år gamle. Bisons parringssæson starter i juli og slutter i september. I løbet af parringstiden vil mand Bison følge kvindelige grupper og vælge en parringspartner, hvorefter mændene "plejer" deres udvalgte hunner. En mand har en kvindelig tendens ved at forblive mellem kvinden og resten af ​​hendes flok. Denne fase kan vare så lidt som et par minutter så længe som flere dage. Hvis kvinden ikke vil parre sig med hanen, vil hun opgive ham. Mænd vil skræmme og sommetider skade andre mænd, der forsøger at komme tæt på en kvinde, der i øjeblikket er tilbøjelig. Kæmper i mandlig Bison kan indebære låsende horn, hovedstød og skovning. Omkring ni måneder efter vellykket opdræt vil en kvindelig Bison normalt føde en enkelt kalv, og hun vil blive i et isoleret område for at føde. En nyfødt kalv er rødbrun i farve, og de kan hurtigt stå efter fødslen, og en mor og hendes baby vil forblive fuldstændig isoleret i flere dage derefter. Inden for to måneder vil en kalve udvikle sine horn og skulderbukker, og i sin syvende måned vil en kalv sædvanligvis blive afvunget.

Trusler

Den største trussel mod buffalo er umiskendeligt uansvarlige mennesker. Gennem en række indirekte og direkte måder tillader menneskelige aktiviteter, som forekommer i Bisons hjemområder, ofte ikke at leve som et vildt dyr, og går om deres vitale, naturlige roller inden for deres græsarealer. Selvom der er en lille chance for, at bison vil nå udryddelse på grund af udbredte ranching- og dyrebeskyttelsesforanstaltninger, betragtes de som "økologisk udslettet", idet næsten ingen amerikansk bison i dag lever uhæmmet af menneskelige aktiviteter på åbne områder i dag. De fleste af deres kendte stomping-lande er allerede ude af grænser på grund af modstand fra dyreproducenter. Desværre ser det ud til at dagene med store besætninger af vilde bison roaming de nordamerikanske store sletter er nu væk.

Anbefalet

Ghost Towns of America: Virginia City, Nevada
2019
Hvad betyder farverne og symbolerne i det nationale flag for Spanien?
2019
Hvad er hovedstaden i Qatar?
2019