Bighorn Sheep Facts: Dyr i Nordamerika

Fysisk beskrivelse

Selv om der er mange underarter, er Bighorn får en af ​​kun to arter af bjerg får, der udelukkende findes i Nordamerika. Rams (hanner) kan vokse til mellem 5 fod, 3 inches og 6 fod (160 og 180 centimeter) i længden fra næse til rump, mens moder er generelt mindre, med en længde på ca. 5 fod. Bighorn får haner kan veje så meget som 280 pounds (127 kg), med deres horn alene vejer op til 31 pund (14 kg). Både ramme og moder har horn, selvom rammens horn er større og mere buede og når længder på op til 30 centimeter (76 centimeter), hvor kurvens omkreds er op til 15 centimeter (18 centimeter). En rams horn kan tjene som en diagnostisk funktion for at fortælle dyrets alder, underarter, helbred og endda livshistorie.

Kost

Bighorn får er plantelevende og daglige, hvilket betyder at de er mest aktive om dagen. Deres kost kan variere afhængigt af sæson samt habitat for hver underart. I løbet af sæsoner med en overflod af mad, vil fårene fodre på græsser, forbs og sedges. Så, under hårdere årstider som vinter, vil fårene bruge mere tid på at surfe og fodre på tøvere, træagtige planter som kaninbørste. I underarter, der lever i ørkenen, vil Bighorn får spise børstet planter og kaktus, og de får mest af deres fugt gennem deres mad, men de vil stadig rejse for at besøge vandhuller en gang hver eneste dag.

Habitat og Range

Distribueret i hele Nordamerika, kan Bighorn får findes i de vestlige provinser British Columbia og Alberta i Canada, på tværs af de vestlige og centrale stater i USA og i de nordvestlige stater i Mexico. Selvom Bighorn-får anses for at være en art af "Mindste Bekymring" af Den Internationale Union for Bevarelse af Naturens Røde Liste over Trusede Arter, er der flere populationer og underarter, der faktisk er truet, selvom deres samlede befolkningsstørrelse er stabil med over 15.000 enkeltpersoner i Canada alene. Trusler om, at Bighorn fårene regelmæssigt står overfor, omfatter jagt (hvilket kan skade befolkningen som helhed, da det normalt resulterer i dominerende avlshvalters død), tab af habitat og husdyr, da sidstnævnte konkurrerer om deres mad og spredning af sygdomme som f.eks. respiratoriske sygdomme for dem.

Opførsel

Bighorn får er sociale dyr, der lever i besætninger. Ære og lam har tendens til at leve i større besætninger på op til 20 personer, mens rammene lever i mindre grupper på 2 til 5. Om vinteren kan oderne binde sammen for at danne endnu større besætninger på op til 100 personer. Rammene og moderen vil leve adskilt i det meste af året, indtil parringstidene kommer rundt. Bighorn får kan flytte op til 15 miles i timen (24 kilometer i timen) mens man klatrer op i bjergskråninger. Med deres bemærkelsesværdige surefootedness kan de bruge bredder på højst 2 centimeter bredt som fodfæste, hvorfra de kan springe fra en kant til en anden, så langt som 20 meter væk uden problem.

Reproduktion

I efteråret begynder ramme at konkurrere mod hinanden for rettighederne til at opdrætte med moderfår ved at oplade ved hinanden, og når ofte hastigheder på over 20 miles i timen (32 kilometer i timen) i processen. Disse konkurrencer kan vare i løbet af 24 timer, indtil en af ​​mændene indrømmer, hvilket normalt er den yngste med mindre horn. Bighorn får er ikke monogamiske, og en kvindelig vil acceptere flere rammere i en given østerscyklus (når "i varmen"). Et ægtes svangerskabsperiode varer fra 5 til 6 måneder, hvorefter de vil føde 1 til 2 lam om foråret. De kvindelige lam forbliver hos deres mødrebesætninger, mens mændene vil forlade gruppen, når de er mellem 2 og 4 år for at blive med i en flok rammere.

Anbefalet

Hvad er en intrusiv rock?
2019
Gloucester Cathedral - Notable Cathedrals
2019
Snow Goose Fakta: Dyr i Nordamerika
2019